Citace:
Mrazy povolily, ale stejně jsem teď dlouho ruční brzdu zase nepoužíval. No a včera se mi zase přikousl levý zadní brzdič. Dělá mi to vždycky, když je obložení ojeté za polovinou - prostě se občas nechce po prudším zabrzdění odlepit. Pak vystoupím a cítím spálené brzdy. Plivnu na ráfek a jen to syčí. Na pravé straně to přestalo až když jsem vyměnil brzdič. Předtím jsem jednou rozžhavil kotouč do ruda! Ještě, že jsem stavil na naftu a všiml si, což nebyl zas takový problém - po zastavení šel od kola slušný dým. Obsluha u pumpy vyběhla ven, jestli si s tím hořícím kolem u stojanu dělám CENSORED
No a dostávám se k jádru pudla. Ten zatuhlý brzdič jsem chtěl rozhýbat ruční brzdou. Ale jak jsem za ni zabral, tak to jen ruplo, páku jsem vytáh až nahoru a po brzdě. ruply jenom ty rezavý lanka v lanovodech, nebo se mohlo utrhnout i něco jiného, co já vím, nějaká konzola nebo tak?
Myslím že to budou lanka.
Jinak rozhýbávat zadní třmeny taháním ruční brzdou je utopie. Může to trochu pomoct, ale spíš si myslím že bude něco špatně.
Pokud to chceš zkusit férově rozhýbat, je nejlepší sundat zadní brzdič, 2x šlápnout na brzdu ať povyleze prasátko a zase ho zatočit zpátky. Takhle to jde rozhýbat docela rozumně. Musíš pamatovat na to, že je potřeba točit a tlačit zároveň.
Jestli se prasátko nějak zasekává, tak se mohlo stát, že někdo zapomněl točit a jen tlačil - je tam taková šroubovice a může být poškozená.
Taky je na pováženou, než se s tím začneš patlat, jestli není rozumnější koupit dva brzdiče.
Nevím jak je to dnes, ale cca 4 roky zpátky jsem pro brzdiče byl u Martina Carsche (píšu proto že to máš kousek) - brzdiče byly nachystané, rozhýbané, takže výměna byla krásná práce.
Když to budeš dělat sám, tak tě finančně vyjde lépe zkusit brzdiče rozhýbat a třeba koupit "Frenkit" a vyměnit prachovky. Pokud bys to ale dával servisu tak bude zřejmě levnější brzdiče nechat rovnou přehodit než se snažit je rozhýbávat/opravit.